İstanbul Filarmoni Derneği
Faruk Erengül Ulusal Piyano Yarışması 2019 Geçmişi
Yarışma künyesi | |
Yarışmanın adı: | İstanbul Filarmoni Derneği Faruk Erengül Ulusal Piyano Yarışması 2019 |
Yarışmanın yapıldığı yıl: | 2019 |
Yarışmanın tarihi: | 4-9 Mart 2019 |
Yarışmanın jüri üyeleri: | İdil Biret (Jüri başkanı), Prof. Judith Uluğ, Ali Darmar, Prof. Metin Ülkü, Doç. Gökhan Aybulus, Dr. Aydın Karlıbel, Can Okan, Eren Aydoğan |
Derece alanlar: | |
Birincilik: (soyadına göre alfabetik sırada) |
Salih Haşim Aktaş Emir İlgen |
İkincilik: | Özgür Deniz Akalın |
Üçüncülük: | İzem Gürer |
↪ Yarışma Güncesi
↪ Kura Çekimi ↪ I. Eleme Turu, 1. ve 2. Etaplar
↪ II. Eleme Turu ↪ Final Turu ↪ Yarışma Sonucu
iFD Faruk Erengül Ulusal Piyano Yarışması 2019’un program kitapçığını PDF biçeminde indirmek için:
Yarışmacılar
Yarışmacılar soyadlarına göre alfabetik sırada listelenmiştir:

- Özgür Deniz Akalınİkincilik!
- Salih Haşim AktaşBirincilik! (paylaşıldı)
- İzem GürerÜçüncülük!
- Emir İlgen Birincilik! (paylaşıldı)
- Faruk Kalaycı
- Emre Nurbeyler
Yarışma Takvimi
3 Mart 2019 Pazar
Kura Çekimi ve Provalar
İ.T.Ü. MİAM – İlhan Usmanbaş Konser Salonu, Maçka ⋙
Saat 15:00
Yarışmacıların I. Eleme Turu’ndaki icra sıralamalarının belirlenmesi için kura çekimi ve provaları
4 Mart 2019 Pazartesi
I. Eleme Turu, 1. Gün Etabı
İ.T.Ü. MİAM – İlhan Usmanbaş Konser Salonu, Maçka ⋙
Saat 14:00 – 17:00 arasında
Dört yarışmacının I. Eleme Turu için programlarını seslendirmesi
5 Mart 2019 Salı
I. Eleme Turu, 2. Gün Etabı
İ.T.Ü. MİAM – İlhan Usmanbaş Konser Salonu, Maçka ⋙
Saat 14:00 – 17:00 arasında
Kalan üç yarışmacının I. Eleme Turu için programlarını seslendirmesi
6 Mart 2019 Çarşamba günü Yarışmanın herhangi bir aşaması yoktur.
7 Mart 2019 Perşembe
II. Eleme Turu
İ.T.Ü. MİAM – İlhan Usmanbaş Konser Salonu, Maçka ⋙
1. Etap
Saat 11:00 – 13:00 arasında
İki yarışmacının II. Eleme Turu için programlarını seslendirmesi
Ara
Saat 13:00 – 14:30 arasında
Öğle arası
2. Etap
Saat 14:30 – 18:30 arasında
Kalan yarışmacıların II. Eleme Turu için programlarını seslendirmesi
8 Mart 2019 Cuma günü Yarışmanın herhangi bir aşaması yoktur.
9 Mart 2019 Cumartesi
İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı – BİSED Salonu, Maçka ⋙
Final Turu
Saat 14:00 – 19:00 arasında
Finalistlerin Final Turu için programlarını seslendirmesi
Ara
Saat 19:00 – 19:30 arasında
Jürinin karar için son toplantısı
Ödül Töreni
Saat 19:45’ten itibaren
Yarışma sonuçlarının açıklanması ve Ödül Töreni
Kapanış
Saat 20:00’den itibaren
Dereceye giren sanatçıların kısa birer parça seslendirmesi
- Yarışma aşamaları ve akışıyla ilgili önemli bilgiler:
- 4 Mart 2019 tarihinden itibaren yarışmanın tüm aşamaları halka açıktır ve bedelsiz izlenebilir.
- Birden fazla yarışmacının program icra ettiği tur veya etaplarda belirli sayıda yarışmacının icrasından sonra 20 dakikayı geçmeyecek kısa aralar verilebilir. Bu durum Yarışma akışı sırasında ayrıca duyurulacaktır.
Yarışma Mekanları
I. Eleme Turu ve II. Eleme Turu
İ.T.Ü. MİAM – İlhan Usmanbaş Konser Salonu, Maçka
İstanbul Teknik Üniversitesi
Maçka Yerleşkesi
Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi ↪
İlhan Usmanbaş Konser Salonu ↪
Vişnezade Mahallesi, Maçka, Beşiktaş 34367 İstanbul
02122471733 – miam@itu.edu.tr – www.miam.itu.edu.tr
Final Turu, Ödül Töreni ve Kapanış
İ.T.Ü. TMDK – BİSED Salonu, Maçka
İstanbul Teknik Üniversitesi
Maçka Yerleşkesi
Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı, H Blok ↪
BİSED – Bilimsel ve Sanatsal Etkinlikleri Düzenleme Kurulu – Konser Salonu ↪
Maçka, Beşiktaş 34357 İstanbul
02122489087 – konservatuar@itu.edu.tr – www.tmdk.itu.edu.tr
Yarışma Jürisi
Jüri Başkanı

Daha sonra, 20. yüzyılın en büyük piyanistlerinden Alfred Cortot ve Wilhelm Kempff ile çalıştı. Hiç bir piyano yarışmasına katılmayan İdil Biret on altı yaşından itibaren Boston Senfoni, Leningrad Filarmoni, Londra Senfoni, Leipzig Gewandhaus, Dresden Filarmoni, Varşova Filarmoni gibi dünyanın büyük orkestraları, Erich Leinsdorf, Pierre Monteux, Joseph Keilberth, Hermann Scherchen, Gennadi Rozhdestvensky, Sir Adrian Boult, Sir Charles Mackerras gibi 20. yüzyılın efsane şefleriyle çalıştı ve Carnegie Hall (New York), Symphony Hall (Boston), Royal Festival Hall (Londra), Theatre des Champs Elysees (Paris), Konzerthaus (Berlin), Semperoper (Dresden), Philharmonic Hall (Varşova), Musikverein (Viyana), Tchaikovsky Hall (Moskova) gibi başlıca salonlarda, beş kıtayı kapsayan iki binden fazla konser verdi, bir çok festivale katıldı.
Van Cliburn (ABD), Kraliçe Elisabeth (Belçika), Busoni (İtalya), Franz Liszt (Weimar, Almanya), Sviatoslav Richter (Moskova) gibi ünlü piyano yarışmalarında jüri üyeliği yaptı; Fransa, Polonya, İngiltere, İtalya, ABD ve Türkiye’de ödül ve nişanlar aldı.
Biret bugüne kadar EMI, Decca, Atlantic/Finnadar, Naxos ve diğer firmalar için Amerika ve Avrupa’da 100’den fazla plak kaydetmiştir. Bunlar arasında müzik tarihinde ilk kez komple diziler olarak seslendirilen Chopin’in bütün piyano eserleri ve Beethoven’in dokuz senfonisinin Liszt tarafından yapılan piyano uyarlamaları, 32 Piyano Sonatı, 5 Piyano Konçertosu ile Brahms ve Rachmaninof’un bütün solo piyano eserleri ve konçertoları, Boulez’in üç piyano sonatı, Ligeti’nin etüdleri ve Stravinsky’nin Ateş Kuşu bale müziğinin piyano uyarlaması da yer almaktadır. Bu kayıtlar Polonya’da Chopin Büyük Ödülü, Fransa’da Altın Diyapazon dahil pek çok ödül almış olup Amerika, Avrupa ve Uzak Doğuda 3 milyon adet civarında satılarak büyük bir dinleyici kitlesine ulaşmıştır. 2007 yılında Chopin’in bütün piyano eserleri kayıtları ve konser icraları ile Polonya kültürüne yaptığı katkılar nedeniyle Cumhurbaşkanı Lech Kaczsnky İdil Biret’i Polonya’nın en üst nişanı olan “Yüksek Liyakat Madalyası” (Krzyzem Kawalerskim Ordera Zaslugi) ile taltif etmiştir. Repertuarında yüzden fazla piyano konçertosu olan İdil Biret’in eski ve yeni kayıtları kendi etiketi İdil Biret Arşivi (IBA) üzerinde Naxos tarafından bütün dünyaya dağıtılmaktadır. İdil Biret’in 1959 yılından bu yana yaptığı LP/CD kayıtların tamamı 130 CD bir büyük kutu içinde Mayıs 2018’de Türkiye ve dünya piyasasına sunulmuştur. İdil Biret bütün bunları Türkiye’de Cumhuriyet’in ilk döneminde başlatılan müzik reform çalışmaları sayesinde yapabilmiştir.
* Bu çalışmalarla ilgili olarak Atatürk şunları söylemiştir: “Müzikte de benzer reformlar yapmadığımız takdirde, Türkiye’de diğer sahalarda gerçekleştirilmekte olan reformların eksik kalacağından ve yerine oturmayacağından endişeliyim.”
Atatürk’ün, büyük Alman piyanisti Prof. Wilhelm Kempff ile 1927’de Çankaya’da yaptığı konuşmasından (Wilhem Kempff’in İdil Biret’e anlattığı Türkiye hatıraları – Positano, 1982)
Jüri Üyeleri

Sanat hayatına Amerika’da, çeşitli eyaletlerde solo piyano ve eşlik konserleri vererek, radyo, televizyon programları yaparak başlayan Judith Uluğ, 1967 yılında Türkiye’ye yerleşti.
Sanatçı, başta Uluslararası İstanbul Festivali olmak üzere, yurtiçinde ve yurtdışında, A. B. D., Rusya, Özbekistan, Fransa, Avusturya, Almanya, İngiltere, Arnavutluk, Bulgaristan, Malezya ve Singapur’da sayısız yerli ve yabancı sanatçıya başarıyla eşlik etmiş, radyo ve televizyon programları yapmıştır. Judith Uluğ, İstanbul, Ankara, İzmir’de ve yurt dışında, solo ve orkestra eşliğinde çeşitli konserler vermiştir. 1970-1977 yılları arası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde korrepetitör olarak görev yapmıştır.
Judith Uluğ, 1977-1998 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Piyano Anasanat Dalı Profesörü olarak çalışmış, 1986-1997 yılları arasında Piyano Anasanat Dalı Başkanlığı’nı yürütmüştür.

1976 yılında “UNESCO Bursu” ve 1981’de “Fransız Hükumeti Bursu” kazanan Ali Darmar 1985 yılında Ulusal Rueil Malmasion Konservatuvarı’nın kompozisyon bölümünü Françine Tony Aubin ile çalışarak bitirdi, ardından Ecole Normale de Musique de Paris’de Jacques Castérède ile çalışarak “Diplôme Composition” ve “Diplôme Supérieur de Composition” diplomalarını aldı. Ulusal Reuil Malmasion Konservatuvarı’nda “Gümüş Madalya” kazanan Ali Darmar, 1985 Sevda Cenap And Vakfı Gençlik Şarkısı Beste yarışmasında “Başarı Ödülü”ne lâyık görülü.
Çağdaş Türk Bestecileri içinde üçüncü kuşaktan dördüncü kuşağa bir köprü konumundadır. Bestelerinde açık, akılda kalıcı melodi çizgisine önem veren Darmar, yeni bir Romantizm anlayışının peşindedir. Besteci Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Piyano Sonatı, Lied’leri ve Metamorphoses adlı yapıtları Almanya’da yayınlanmıştır. Birçok uluslararası yarışmada jüri üyesi olarak bulunmuştur.

1985 yılında İstanbul’a döndü, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda hocası Prof. Judith Uluğ ile çalışarak Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik eğitimini tamamladı. Bu dönemde Prof. Filiz Ali yürütücülüğünde Fransız Barok Müziği, Couperin ve Rameau hakkında ve Prof. Judith Uluğ’un danışmanlığında “Çeşitleme Biçimi” başlıklı eser metni çalışmalarını gerçekleştirmiştir. Bu dönemde, 1987’de M.S.G.S.Ü. Devlet Konservatuvarı’nın düzenlediği Yaz Kursu’nda İdil Biret ile çalıştı. Çeşitli çağdaş müzik konserlerinde çoğunlukla Türk bestecilerinin eserlerini seslendirdi, çoğu eserin ilk seslendirmelerini gerçekleştirdi. Açık Radyo’da “Ludus Tonalis” adında çağdaş piyano eserleri hakkında programlar yaptı. Metin Ülkü Polonya, İsviçre, Almanya, Kuveyt, İngiltere, Yunanistan ve Kıbrıs’ta çeşitli solo piyano ve oda müziği konserleri gerçekleştirmiştir. Çağdaş Türk bestecilerinin eserlerini ağırlıklı olarak seslendirdiği konserlerini sürdürmekte ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Profesör Öğretim Üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Metin Ülkü’nün CD çalışmaları sürmekte olup, Nazife Güran (Kalan), Üç Çağdaş Türk Bestecisi (Kalan), İlhan Usmanbaş: Ölümsüz Deniz Taşlarıydı (Yapı Kredi Yayınları, 1. Baskı CD eki), “İstanbul’dan Yeni Müzik” (Kaset) “Yolculuk” (Lilamüzik), “Balkanlardan” (A.K. Müzik) başlıklı CD’lerde solo ve düo kayıtları bulunmaktadır. “5 Rumeli Türküsü” Şan-Piyano Düzenlemeleri Pan Yayıncılık tarafından basılmıştır.
Metin Ülkü Pera Piyano Yarışması, Edirne Rotary Kulüp Piyano Yarışması ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Ulusal Piyano Yarışması’nda jüri üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Ecume (Fransa) ve Akdeniz Gençlik Orkestrası’nın (Fransa) davetleri üzerine “Türkiye’de Müzik Eğitimi” konulu seminler vermiş ve ustalık sınıfı hocalığı yapmıştır.

Aybulus, Brucknerhaus, Philharmonie Essen, Çaykovski Konservatuvarı Büyük Salonu, Pekin Ulusal Gösteri Merkezi (NCPA), Xinghai Concert Hall, Shenzhen Concert Hall, Maribor Union Hall, Saraybosna Ulusal Tiyatrosu ve Vijećnica, Albert Long Hall, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu gibi dünyanın ve ülkemizin önde gelen salonlarında, Naum Shtarkman, Nikolay Lugansky, Dora Schwarzberg, Natalia Gutman, Cihat Aşkın, Alexander Buzlov ve Roman Simovich gibi dünyaca ünlü sanatçılarla konserler vererek büyük beğeni toplamıştır.
Sanatçı, 2013 yılında Anadolu Üniversitesi tarafından “Sanat Teşvik Ödülü”, 2014 yılında Eskişehir Yunus Emre Rotary Kulübü tarafından “Meslek Hizmetleri Ödülü” ve 2017 yılında 7. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri kapsamında “Yılın Piyanisti” ödülüne layık görülmüştür. 2012 yılında doçentlik unvanını alan Gökhan Aybulus, halen Eskişehir Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmakta ve solistlik kariyerini sürdürmektedir.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde otuz iki yıl boyunca yüzlerce temsilde görev aldı, yurtiçi ve yurtdışı turnelere katıldı. Besteleri Almanya’da Keturi Musikverlag tarafından basıldı, yurtiçinde ve dışında yorumlandı, Kalan, Lila, Iton firmaları ve TRT tarafından yayınlandı. Bayreuth, Nürnberg, Budapeşte, Eger’de eserlerinin de seslendirildiği konserlerde yer aldı. Sabancı Müzesi, CRR Konser Salonu, Boğaziçi ve Koç Üniversiteleri ile Ankara Operası’ndaki resitallerinde birçok piyano projesini gerçekleştirdi. CD kayıtları 2014’te Hector Berlioz Müzesi koleksiyonlarına dahil edildi. Ian Kemp’in Berlioz: Les Troyens adlı eserini dilimize çevirdi.
Belediye Konservatuvarı (1975), I. Nejat Eczacıbaşı Kompozisyon (1996; mansiyon), TRT 75. Yıl ve Mersin Portakal Çiçeği Kompozisyon (2011; ikincilik) yarışmalarında ödül aldı. Ayrıca Cambridge Biographical Center’ın “Outstanding Musician”, Türk Lions Derneği’nin “Hizmet Gönüllüleri”, Semiha Berksoy Opera Vakfı’nın “Onur Ödülü” (2016) ve 7. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde “En iyi Kayıt” (2017) ödülüne layık görüldü.
Sanatçının başlıca eserleri 3 opera, Atatürk ve Çanakkale senfonileri, iki piyano konçertosu, oda müziği, koro eserleri ve marşların yanı sıra çeşitli uyarlamaları kapsamaktadır. Karlıbel’in sanatı, evrensel etkiler kadar Türk estetiğinin özgün renklerini de yansıtmayı amaçlamaktadır.

2013 yılından itibaren Bursa, İstanbul ve İzmir Devlet Senfoni Orkestraları ile şef olarak, Antalya, Çukurova ve İzmir Devlet Senfoni Orkestraları ile solist olarak konserler vermiştir. 2015 yılında basılan ilk stüdyo albümünde Schubert’in bütün Impromptu’lerini kaydetmiştir. 2016-2017 yılları arasında Roma’da Santa Cecilia Konservatuvarı’nda Alessandra Torchiani ile piyano çalışmıştır.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde Britten’ın Kötülüğün Döngüsü ile Verdi’nin Falstaff operalarını yönetmiş ve Stravinsky’nin The Rake’s Progress adlı operasının Türkiye’deki ilk seslendirilişini gerçekleştirmiştir. Halen M.S.G.S.Ü. İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda piyano bölümünde Prof. Metin Ülkü ile sanatta yeterlik öğrenimine ayrıca Kompozisyon ve Orkestra Şefliği ana sanat dalında araştırma görevlisi olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Yüksek lisans eğitimini Trinity College of Music’de yapmak üzere tam burs kazanan Aydoğan, burada Yonty Solomon, Douglas Finch ve Deniz Arman Gelenbe ile çalıştı. Burada birçok yarışmada ödüller alan Aydoğan aynı zamanda Sergio Perticaroli, Gary Graffman, Stephen Kovacevich gibi piyanistlerle çalışma olanağı buldu.
Dünya Sahnelerinde Genç Yetenekler projesinde yer alan Eren Aydoğan Tel Aviv’de Buchmann-Mehta School of Music’de Prof. Arie Vardi ile çalışmalarını sürdürdü. Yurtiçi ve yurtdışında konserler veren Aydoğan, Betin Güneş, Peter Stark, Sam Zebba gibi şeflerle çalıştı. Aydoğan halen çalışmalarını Tel Aviv’de Prof. Arie Vardi ile sürdürmekte, aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda görev yapmaktadır.
Yarışma Ödülleri
Birincilik ödülü:
10.000.-TL. (On bin Türk Lirası)
İstanbul Filarmoni Derneği tarafından hazırlanmış / imzalanmış sertifika ve plaket
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın 29 Mart 2019 Cuma tarihli konserinin solistliği.
İkincilik ödülü:
7.500.-TL. (Yedi bin beş yüz Türk Lirası)
İstanbul Filarmoni Derneği tarafından hazırlanmış / imzalanmış sertifika ve plaket
Üçüncülük ödülü:
5.000.-TL. (Beş bin Türk Lirası)
İstanbul Filarmoni Derneği tarafından hazırlanmış / imzalanmış sertifika ve plaket
Yarışma Şartnamesi
Yarışma şartname sayfası – yeni sayfada açılır…
Yarışma şartnamesini PDF biçeminde indirmek için…
İstanbul Filarmoni Derneği olarak yarışmacılarımıza başarılar dileriz!
Özgür Deniz Akalın
Mersin, 6.1.2019
Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı / Can Çoker, Aslı Demirağİlk müzik eğitimini ailesinden aldı. 2006 yılında Can Çoker ile Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda piyano çalışmalarına başladı. 2014 yılından itibaren piyano çalışmalarına Miroslav Dacic ile devam etti.
2015 ve 2018 yılında TÜGFO (Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası) seçmelerine katılarak İstanbul, Bratislava, Budapeşte, Prag, Viyana, Varşova ve Berlin’de düzenlenmiş olan konserlerde orkestra sanatçısı olarak görev aldı.
2015 yılında düzenlenen Eskişehir Belediyesi Senfoni Orkestrası solistlik sınavlarını kazandı ve 2016 yılında bu orkestra ile M. Ravel’in Sol El için Piyano Konçertosu’nu seslendirdi. “Akdeniz Oda Müziği” adlı 2016 yılında birincisi düzenlenen yarışmada ikincilik ve mansiyon, 2017 yılında tekrarı yapılan yarışmada birincilik ve ikincilik ödüllerini kazandı. 2017 Gümüşlük Festivali Ahmed Adnan Saygun Piyano Yarışması’nda birincilik ödülü aldı ve Notre-Dame de Sion İstanbul Lisesi’nde resital verme hakkı kazandı.
Çalışmalarını halen Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Aslı Demirağ ile sürdüren Akalın çeşitli solo ve oda müziği konserleri vermeye devam etmektedir.
Salih Haşim Aktaş
İstanbul, 31.1.2001
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı / Sibel Kutadgobilik, Barış Büyükyıldırım2015 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na girmiş ve Sibel Kutadgobilik’le ilk piyano eğitimine başlamıştır. 2018’den beri de Barış Büyükyıldırım ile eğitime devam etmektedir.
Utku Asan
İstanbul, 26.5.1999
Hochschule für Musik und Darstellende Kunst, Frankfurt am Main / Alexej Gorlatch
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devler Konservatuvarı / Ece DemirciUtku Asan 7 yaşında piyanoyla tanıştı. İlk resitalini 2012’de Maltepe Üniversitesi’nde verdi. Orkestra ile solist olarak ilk konserini ise, seçmeleri kazanarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Genç Orkestra ile 2013’te Robert Kolej’de vermiştir.
Bugüne kadar Gümüşlük Piyano Festivali (2012), Ayvalık AIMA “İdil Biret ile Genç Yetenekler Konseri” (2014), İş Sanat Parlayan Yıldızlar Konseri (2014), Antalya Piyano Festivali “Kamuran Gündemir Anısına Genç Yıldızlar Konseri” (2015), Akbank Sanat Piyano Günleri (2015) gibi önemli organizasyonlarda yer alan Asan, Oxford, Frankfurt, Ankara (CSO), Antalya, Bodrum ve İstanbul gibi şehirlerde resitaller vermiştir.
Utku Asan Bursa’da düzenlenen Uluslararası Piyano Yarışması’nda ikinci oldu (2016). Ardından Almanya Baden Württemberg eyaletinde düzenlenen “Musical Fireworks” piyano yarışmasına davet edildi ve bu yarışmada da ikinci oldu (2017).
Eğitimini 2018 Haziran ayına dek Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda Prof. Ece Demirci ile sürdüren genç sanatçı, aynı ay içerisinde Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main okulunda girdiği sınavlarda Prof. Alexej Gorlatch’ın sınıfına kabul edilmiştir ve eğitimine orada devam etmektedir.
Utku Asan İdil Biret, Hüseyin Sermet, Gülsin Onay, Lilya Zilberstein, Denis Kozukhin, Herbert Schuch, Muza Rubackyte, Johan Schmidt gibi önde gelen piyanistlerle de ustalık sınıfı çalışmaları yapmıştır.
İzem Gürer
İstanbul, 24.2.1999
Madrid Kraliçe Sofia Müzik Yüksek Okulu / Dmitri Bashkirov, Denis LossevPiyanoya 8 yaşında konser piyanisti Birsen Ulucan ile başladı ve eğitimini 2013 yılına kadar aktif olarak sürdürdü. Bu süre içerisinde besteci Mehmet Nemutlu’dan solfej ve armoni dersleri aldı. Solo piyano çalışmalarının yanında usta kemancı Maxim Vengerov’un öğrencilerinden solist Özcan Ulucan ile oda müziği çalıştı.
2012 Haziran’ında 6. Uluslararası Kosova Genç Piyanistler Yarışması’nda birincilik ödülü ve Kosovalı besteci Fahri Beqiri tarafından verilen en iyi Arnavut besteci yorumu ödülünü aldı. Bu ödül sonucunda 2013’te Kosova Filarmoni Orkestrası eşliğinde Mozart’ın KV 271 Piyano Konçertosu’nu çaldı.
Macaristan’ın Bekescsaba kentinde Liszt Akademisi profesörlerinden Marta Gulyas’ın ve İspanyol piyanist Luis Fernando Perez’in piyano ve oda müziği ustalık sınıfları ve İspanya’da Dmitri Alexeev, Claudio Martinez Mehner, Josep Colom, Menahem Pressler’in ustalık sınıflarına katıldı.
2013 yılında Mersin’de düzenlenen 3.Ulusal Kamuran Gündemir Piyano Yarışması’nda ikincilik ve En İyi Türk Eseri Yorumu Ödülü’nü kazandı.
2013 Nisan’ında Madrid’deki Kraliçe Sofia Yüksek Müzik Okulu’nun giriş sınavını kazanarak efsane piyanist, pedagog Dmitri Bashkirov’un sınıfına girmeye hak kazandı.
2015 yılında Ankara’da düzenlenen Ulusal Hacettepe Piyano Yarışması’nda birincilik ödülüne layık görüldü ve “Martı Klasikleri” serisinin İdil Biret ile söyleşi ve konser programına katıldı.
Yunanistan’da düzenlenen “Musical Odyssey” ustalık sınıflarına katılarak Cristina Ortiz, Yekaterina Lebedeva, Vanessa Latarche ve Nikolay Demidenko ile çalışma fırsatı buldu.
2017 yılında Fransa’da Epinal Uluslararası Piyano Yarışması’nda yarı finale kaldı.
2017 Haziran ayında Dmitri Bashkirov tarafından “yılın en iyi öğrencisi” ödülüne layık görüldü ve ödülünü İspanya Kraliçesi Sofia ‘nın elinden aldı.
2018 Mart’ında Santander/Arnuero’da Uluslararası “Ecoparque de Trasmiera” oda müziği yarışmasında birincilik ödülü aldı.
Emir İlgen
İzmir, 19.9.2003
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı / Zeynep Yamantürk9 Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda, Yrd. Doç. Demet Eytemiz ile başladığı piyano derslerine, İstanbul’da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Zeynep Yamantürk ile 10. sınıf öğrencisi olarak devam etmektedir.
20-25 Şubat 2018 tarihleri arasında Belçika’da EPTA (European Piano Teachers Association) tarafından düzenlenen “Uluslararası Genç Piyanistler” piyano yarışmasında finale kalmış ve ikinci kategoride ikincilik ödülü almıştır. EPTA 2020 yarışmasının açılış konserinde sahneye çıkacaktır.
Antalya Piyano Festivali bünyesinde gerçekleştirilen “Genç Yetenek Piyano Yarışması”nda 15-19 yaş kategorisinde, 15 yaşında birincilik ödülü almış ve Gürer Aykal yönetiminde Beethoven’ın Op. 37, Do minör Piyano Konçertosu’nu (No.3) seslendirmiştir.
2013 yılında ilk yarışma deneyiminde; Almanya Baden-Baden şehrinde Clara Schumann Musik Schule’de düzenlenen uluslararası piyano yarışmasında “Assoluto Birincilik Ödülü” almıştır. 2014 yılında Rusya’nın Rostov şehrinde düzenlenen “10. Path to Mastery” uluslararası piyano yarışmasında finale kalıp, Haydn’ın Re Majör Piyano Konçertosu’nu çalarak üçüncü olmuştur.
8. ve 9. İstanbul Pera Uluslararası Piyano Yarışması’nda 2013 ve 2014 yıllarında ikincilik ödülü almıştır. 2017 Mart’ında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda düzenlenen “Yamaha Europe” piyano yarışmasında “Scholarship Award 2016-2017” kazanmıştır. 2014 yılında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın açtığı “Genç Solist” seçmesini kazanmış ve Haydn’ın Re Majör Piyano Konçertosu’nu seslendirmiştir.
2014 yılında Şef Cem Mansur yönetiminde Türkiye Gençlik Oda Orkestrası eşliğinde Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da Bach’ın Fa minör Piyano Konçertosu’nu, çalmıştır.
2015 ve 2017 yıllarında Londra Kraliyet Müzik Akademisi ve Trinity Müzik Okulu’nda öğretim görevlisi olan Prof. Katya Lebedeva ile “Musical Odyssey Masterclass” programlarına katılmıştır.
2017-2018 İş Sanat Parlayan Yıldızlar Programı’na seçilerek konser vermiştir.
2018-2019 sezonunda QNB Finans Bank tarafından desteklenen ÇEV Sanat Seçmeleri”ni kazanarak burs almaya hak kazanmıştır.
Faruk Kalaycı
İstanbul, 14.9.2000
Moskova Çaykovski Konservatuvarı / Ruvim Ostrovsky
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı / Eser Bilgeman ŞakirPiyano eğitimine 6 yaşında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Sanat Dalı Sertifika Programı’nda, Prof. Eser Bilgeman Şakir’in öğrencisi olarak başlamış, beş yıl boyunca bu kurumda piyano öğrenimine sertifika programında devam ettikten sonra, gösterdiği üstün başarılardan dolayı, 2011 yılında aynı kurumun, Müzik ve Bale Ortaokulu öğrencisi olarak kabul edilmiştir. İstanbul’da çeşitli konser salonlarında seçilmiş öğrencilerin yer aldığı konserlere katılmış ve pek çok ödül kazanmıştır.
Herbert Schuh, Gülsin Onay, Martha Gulyas, Tomislav Baynov, Tamara Poddumnaya, Aldo Ragone, Ewa Poblocka ve Ruvim Ostrovsky’nin ustalık sınıflarına aktif olarak katılmıştır.
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale Lisesi’nden Prof. Eser Bilgeman Şakir’in öğrencisi olarak Haziran 2018’de pekiyi derece ile mezun olmuştur.
Eylül 2018’den beri eğitimine Moskova Çaykovski Konservatuvarı’nda devam etmektedir.
- Kazandığı Ödüller ve Katıldığı Konserler:
- 2013 – Kamuran Gündemir Piyano Yarışması, kendi yaş kategorisinde mansiyon ödülü (Mersin).
- 2013 – Uluslararası Pera Piyano Yarışması, ikincilik ödülü (İstanbul).
- 2014 – Bakırköy Belediyesi Klasik Müzik Orkestrası eşliğinde solist olarak konser vermiştir.
- 2014 – İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası eşliğinde solist olarak Mozart’ın KV488, La Majör Piyano Konçertosu’nu seslendirmiştir (CKM Salonunda).
- 2015 – İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın “Genç Solist” konserinde çalmıştır.
- 2016 – İDSO’nun düzenlediği yarışmada birinci olmuş 19 Mayıs Gençlik Konseri’ne solist olarak katılmıştır.
- 2016 – 1. Uluslararası Bursa Nilüfer Piyano Yarışması’nda ikincilik ödülü almıştır.
- 2017 – İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Orkestrası eşliğinde Çaykovski’nin 1. Piyano Konçertosu’nu seslendirmiştir.
- 2017 – 12. Uluslararası Pera Piyano Yarışması’nda kendi yaş kategorisinde birincilik ödülü, en iyi Türk besteci yorumcusu ödülü ve “Grand Prix” almıştır.
Emre Nurbeyler
İzmir, 6.9.2000
Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Devlet Konservatuvarı / Aslı TuncayPiyanoya 6 yaşında Ayşe Yavaş ile başladı, öğretmeninin yönlendirmesi ile 9 yaşında Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Devlet Konservatuvarı’nda Doç. Aslı Tuncay’ın önce yarı zamanlı, 11 yaşından itibaren de Konservatuvar Müzik ve Sahne Sanatları Ortaokulu sınavlarını birincilikle kazanarak tam zamanlı öğrencisi oldu. İlk resitalini 14 yaşında İzmir Türk Amerikan Derneği’nde verdi. Konservatuvar kurulu kararıyla 13 yaşından itibaren Prof. Onur Nurcan’dan Kompozisyon dersleri aldı. Konservatuvar eğitimi ile birlikte 2009 yılında 9 yaşında kabul edildiği Bilim Sanat Merkezi BİLSEM’den 2018 yılında mezun oldu.
Halen Doç. Aslı Tuncay ile çalışmalarına DEÜ Devlet Konservatuvarı Lisans 1 öğrencisi olarak devam etmektedir. Oda Müziği derslerini Doç. Melek Göküstün ile sürdürmekte, Almanya’da Hochschule für Musik Trossingen’de Prof. Tomislav Nedelkovic Baynov ile de 2016 yılından beri piyano çalışmalarına devam etmektedir.
İdil Biret, Gülsin Onay, Fazıl Say, Emre Elivar, Gökhan Aybulus, Özgür Aydın, Muhiddin Dürrüoğlu gibi duayen Türk piyanistlerinin yanında Prof. Tomislav Nedelkovic Baynov (Almanya, Trossingen Musikhochschule), Prof. Rolf Plagge (Avusturya, Mozarteum Üniversitesi), Prof. Grigory Gruzman (Franz Liszt Hochschule für Musik Weimar), Prof. Uta Weyand, Prof. William Fong (Royal Academy of Music), Prof. Valerian Shiukashvili (Gürcistan, Georgia Üniversitesi), Edna Golandsky, Mary Moran, John Bloomfield (Amerika, Princeton Üniversitesi Golandsky Seminerleri) gibi bir çok piyanistin ustalık sınıflarına katıldı, yurtiçi ve yurtdışındaki konserlerinde yer aldı.
- Kazandığı Ödüller, Katıldığı Konserler ve Etkinliklerden bazıları şunlardır:
- 2018 – Fas’ın Başkenti Rabat’ta (AAF) 13. Prenses Lalla Meryem Piyano Yarışması’nda ikincilik ödülü.
- 2018 – Bulgaristan’da VI. Uluslararası Müzik Yarışması’nda üçüncülük ödülü.
- 2016 – Bursa Nilüfer Uluslararası Piyano Yarışması’nda üçüncülük ödülü.
Yarışma Güncesi
iFD Faruk Erengül Ulusal Piyano Yarışması 2019 güncesi | |||||
I. Eleme Turu’nu kazanarak II. Eleme Turu’nda yarışmaya hak kazanan yarışmacılar | |||||
İzem Gürer | Salih Haşim Aktaş | Faruk Kalaycı | |||
Emir İlgen | Emre Nurbeyler | Özgür Deniz Akalın | |||
II. Eleme Turu’nu kazanarak Final Turu’nda yarışmaya hak kazanan yarışmacılar | |||||
İzem Gürer | Salih Haşim Aktaş | ||||
Özgür Deniz Akalın | Emir İlgen |
Yarışma sonucunda dereceye giren yarışmacılar | |||||
Yarışma birincisi (soyadına göre alfabetik) |
Salih Haşim Aktaş | Emir İlgen | |||
Yarışma ikincisi | Özgür Deniz Akalın | ||||
Yarışma üçüncüsü | İzem Gürer |
9 Mart 2019 Cumartesi – Final Turu
14:00–21:00 – İTÜ TMDK – BİSED Konser Salonu
İzem Gürer
Salih Haşim Aktaş
Özgür Deniz Akalın
Emir İlgen
7 Mart 2019 Perşembe – II. Eleme Turu
11:00–18:30 – İTÜ MİAM – İlhan Usmanbaş Konser Salonu
İzem Gürer
Salih Haşim Aktaş
Faruk Kalaycı
Emir İlgen
Emre Nurbeyler
Özgür Deniz Akalın
5 Mart 2019 Salı – I. Eleme Turu, 2. Gün Etabı
14:00–17:00 – İTÜ MİAM – İlhan Usmanbaş Konser Salonu
Özgür Deniz Akalın
Faruk Kalaycı
Emre Nurbeyler
4 Mart 2019 Pazartesi – I. Eleme Turu, 1. Gün Etabı
14:00–17:00 – İTÜ MİAM – İlhan Usmanbaş Konser Salonu
Salih Haşim Aktaş
İzem Gürer
Emir İlgen